Usługi ddd

Zakłady przetwórstwa muszą spełniać bardzo wysokie normy sanitarne. Z uwagi na to, że produkowana jest w nich żywność, sam zakład musi być nienagannie czysty i wolny od bakterii, pasożytów, czy szkodników. Równie ważne jest bezpieczeństwo sanitarne pracowników.

W dużych zakładach może znajdować się osobna komórka, która będzie kontrolować zakład a następnie przygotowywać sprawozdanie ddd. W mniejszych zakładach takie działania zleca się firmom zewnętrznym, które podejmują odpowiednie działania w razie gdy wystąpią jakieś nieprawidłowości. Zewnętrzna firma dysponuje wiedzą i środkami, dzięki którym może zapewnić bezpieczeństwo sanitarne pracownikom i samodzielnie procesowi produkcji. Zwalczanie szkodników to element dobrych praktyk i powinien znajdować się polityce każdej firmy, która produk uje środki spożywcze. Tym samym powinna ona przeprowadzać kontrole i audyty, sprawdzać na bieżąco, czy na terenie zakładu nie zagnieździły się szkodniki (gryzonie, ptaki, robactwo), przez które czystość produkcji będzie zagrożona. Dzięki działaniom prewencyjnym można uniknąć przestojów w produkcji, które mogą się pojawić, gdy na terenie zakładu konieczna będzie deratyzacja, dezynfekcja albo dezynsekcja. Z usług firm wykonujących usługi ddd korzystają nie tylko i wyłącznie firmy produkujące żywność, ale również samorządu, kiedy organizują akcje odkomarzania lub deratyzacji na terenie budynków będących własnością gminy. Kontakt do firmy zajmującej się dezynsekcją przyda się też osobom prywatnym, które będą musiały wyeliminować gniazdo szerszeni lub os lub zająć się zajętym przez szkodniki drewnianym dachem.
Polecana strona: raport ddd.